Werken en leren in de natuursteenbranche

Als je met natuursteen wil werken, dan zijn er veel beroepen waar je uit kunt kiezen. Het zijn beroepen waar je vaak lichamelijk lekker bezig bent, je creatief wordt uitgedaagd en secuur moet werken.

Maar je kunt natuurlijk niet zomaar aan de slag. Als je als vakman aan de slag wil, zul je ook een vakopleiding moeten volgen. Afhankelijk van je vorige opleiding kun je verschillende opleidingen kiezen.

Wat de opleidingen allemaal gemeen hebben, is dat het werk/leer opleidingen zijn. Oftwel bbl-opleidingen; beroepsbegeleidende leerweg. Een ander woord voor werken en leren tegelijk. Je werkt dus al bij een bedrijf en gaat nog één dag in de week naar school.

Verschil tussen bbl en bol

De beroepsopleidingen in de natuursteenbranche zijn mbo-opleidingen. Misschien weet je al dat er twee verschillende soorten beroepsopleidingen (ofwel mbo-opleidingen) bestaan. Dat zijn de bbl, beroeps begeleidende leerweg, en de bol, beroeps opleidende leerweg. Het grote verschil tussen bbl en bol is dat je bij een bbl opleiding al werkt en meestal maar 1 dag in de week naar school gaat. En je bij bol gewoon op school zit, maar af en toe een periode stage loopt. Hieronder vind je alle verschillen op een rijtje.

BBL

– Werken en leren
– Bijna volledige werkweek
– Praktijk: minstens 60%
– Geen studiefinanciering en OV-kaart
– Veel praktijk en weinig studie
– Langere werkperiodes (leerwerkplekken)
– Loon en arbeidsovereenkomst
– Weinig in de schoolbanken
– Weinig contact met studiegenoten
– Baan bij leerbedrijf is verplicht

BOL

– Studeren en stage
– 1 of 2 dagen per week stage
– Praktijk: 20 tot 60%
– Studiefinanciering en OV kaart
– Veel theorie en zelfstudie, minder praktijk
– Kortere werkperiodes (stages)
– Stagevergoeding en stagecontract
– Veel in de schoolbanken
– Veel contact met studiegenoten
– Baan bij leerbedrijf is niet verplicht

Menu