‘Werken met natuursteen is zwaar maar dát is wat ik echt graag wil’

Natuursteen, een paard en een gepimpte BMW, dat lijkt een bijzondere combinatie. Maar dit zijn de grote liefdes van Daisy van Dalen. Daisy is een dame die houdt van pk’s, niet alleen in haar auto en paard. Maar je hebt ook letterlijk flink wat kracht nodig om je staande te houden in de wereld van natuursteen. Daisy vertelt hier met veel plezier over.

Van Dalen Natuursteen is het familiebedrijf van vader Jurgen van Dalen in Goes (Zeeland). Ooit begonnen door zijn grootvader en overgegaan van vader op zoon. Inmiddels werkt ook dochter Daisy van Dalen (20) in het familiebedrijf en is ze van plan om over tien jaar de zaak van haar vader over te nemen. Dat het geen kleinzoon is die het bedrijf wil overnemen, is voor vader Jurgen geen probleem. Hij moest misschien even wennen aan het idee, voor haar moeder was het in ieder geval geen verrassing. “Al van kinds af aan was het voor mijn moeder duidelijk dat ik in het bedrijf zou gaan werken” vertelt Daisy. “Daar heeft mijn moeder nooit over getwijfeld’. Maar voor haar opa was het ‘“even slikken’” zoals Daisy zegt. “Mijn opa is een man van de oude stempel die toch eerder mannen in dit bedrijf ziet werken. Vooral omdat het lichamelijk zwaar werk is. Een steen van één bij twee meter kan zo 250 kilo wegen. Gelukkig is hij inmiddels helemaal gewend aan het idee en vindt hij het nu vooral heel erg leuk,.” zegt Daisy met een lach.

Hard werken om haar doel te bereiken

Dat het overnemen van de zaak geen bevlieging is, blijkt wel uit het feit dat Daisy hard werkt om te bereiken wat ze wil. Inmiddels werkt ze drie jaar bij Van Dalen Natuursteen. Ze heeft haar opleiding Allround Natuursteenbewerker op niveau 3 afgerond en start in september, na een tussenjaar vanwege corona, met de 2-jarige opleiding op niveau 4. Dat betekent dat Daisy één dag in de week naar school gaat en daarnaast nog vier en een halve dag in het bedrijf werkt. Best veel als je bedenkt dat deze jonge meid ook nog hobby’s en een sociaal leven heeft. Zelf vindt ze het wel meevallen. De vrije tijd die Daisy heeft, besteedt ze aan haar paard Mac Cloud en haar BMW E92 325. Haar paard heeft natuurlijk de nodige verzorging en aandacht nodig, maar gelukkig krijgt ze daar wat hulp bij. Aan het eind van een werkdag of in het weekend vindt Daisy het heerlijk om met haar paard een rit over het strand of in het bos te maken. De BMW is haar andere hobby. Samen met een vriend sleutelt ze aan de auto. Inmiddels heeft de wagen nieuwe bumpers, een andere frontlip en spoiler, heeft ze hem laten overspuiten, en is de katalysator er onderuit gehaald. Als ze dus in september weer naar de opleiding rijdt, hoor je haar al van verre aankomen.

Leren en ontwikkelen in de praktijk

In de tijd dat Daisy in de steenhouwerij werkt, heeft ze inmiddels een lichte voorkeur ontwikkeld voor het werken aan grafmonumenten. Ze krijgt binnen het bedrijf ook de ruimte om zich hier in te ontwikkelen. Waar je bij het maken van een aanrechtblad van te voren heel veel dingen precies moet opmeten, kun je bij het maken van een grafzerk of -steen wat sneller aan de slag. Dat het wel eens mis kan gaan, heeft Daisy ook al ervaren. Dat kan gebeuren als er toevallig twee opdrachten liggen die heel erg op elkaar lijken. “Ik moest eens op twee grafstenen namen zetten. Maar de namen én de twee zwarte stenen leken erg op elkaar. Toen ik klaar was, kreeg ik ineens het gevoel dat er iets niet klopte. Jammer genoeg was dat ook zo. De verkeerde naam stond op de verkeerde steen. Tja, toen moest ik dat toch aan mijn pa vertellen,” zucht Daisy. Gelukkig is haar vader een goede leermeester en is het op een kleine irritatie na geen probleem. Al moest Daisy natuurlijk wel weer aan de bak en de namen herstellen. De klant heeft er in ieder geval nooit iets van gemerkt.

Natuursteen is, zoals het woord al zegt, een product dat gewonnen wordt in de natuur en ontstaat tijdens een vele (miljoenen) jaren durend proces. Het gesteente ontstaat op verschillende plekken op de wereld wat zorgt voor de diversiteit in kleur en structuur. Na (eventuele) bewerking is natuursteen uitermate geschikt als bouwmateriaal. Het wordt dan ook al jarenlang op deze manier gebruikt in onder andere bouwwerken zoals kerken, huizen, kantoren, schepen en kastelen, maar ook in vloeren en grafmonumenten.

Over vijf jaar wil ik het bedrijf voor een deel overnemen zodat mijn vader minder kan gaan werken.

Nabestaanden iets moois geven

Het werken in een branche waar je te maken hebt met de dood kan misschien als minder leuk ervaren worden. Toch ziet Daisy dat niet zo. Ze is vooral bezig met haar werk en het maken van mooie resultaten voor nabestaanden. Zodat ze haar klanten iets moois kan geven waar ze hun dierbare bij kunnen herdenken. Natuurlijk moest ze even slikken toen haar eerste eigen klant een jong stel bleek die een steen kwam uitzoeken voor hun overleden zoontje van zes jaar. Dat is best heftig. Maar ze is blij dat ze wel de wensen heeft kunnen uitvoeren en een mooie herdenksteen voor hen heeft gemaakt.

Als je Daisy vraagt hoe haar toekomst eruitziet, heeft ze dit vrij helder voor ogen. “Over vijf jaar wil ik het bedrijf voor een deel overnemen zodat mijn vader minder kan gaan werken. En over tien jaar wil ik het volledige bedrijf overnemen, met in ieder geval twee mensen in dienst zodat we de lasten kunnen verdelen.” vertelt ze. Of ze er naar uitkijkt om ooit de ‘baas’ van haar vader te worden? “Ik denk niet dat dat ooit gaat gebeuren,” lacht Daisy. “Hij zal mij altijd wel vertellen hoe het moet gaan, ook al heb ik gelijk.”

Het Brancheplatform Natuursteen stimuleert en organiseert scholing voor natuursteenbedrijven. Het bestuur wordt ondersteund door Savantis. Om jongeren te informeren over de opleidings- en carrièremogelijkheden is de voorlichtingscampagne Afbouwprofs – Natuursteen op initiatief van NOA Opleidingsbedrijf Afbouw van start gegaan.
Menu