Scholieren vmbo Veendam enthousiast over kennismaking met natuursteen

Workshop natuursteen

Jongeren enthousiasmeren voor het meest fantastische beroep, maar in de bij velen nog onbekende branche; natuursteen, is het doel van de workshop die Corry Kussendrager heeft gegeven op 20 juni. Op die dag mag deze ervaren docent van ROC Midden Nederland een groep vmbo-studenten op het Winkler Prins kennis laten maken met natuursteen.

Met een wagen vol met stukken mergel en hardsteen en een grote hoeveelheid gereedschap reist ze af naar Veendam. Tijdens een presentatie laat ze de leerlingen zien welke werkzaamheden en bedrijven er zoal zijn in de natuursteenbranche. Maar ook welke materialen gebruikt worden, welke producten er gemaakt kunnen worden en uiteraard wordt er verteld over de opleidingsmogelijkheden.

Leerlingen gaan zelf aan de slag met natuursteen

De leerlingen zijn erg geïnteresseerd in de verschillende steensoorten en vinden het bijzonder hoe deze ontstaan zijn. Vooral de zuurproef doet het altijd goed, net zoals bij deze jongeren. Al snel mag iedereen aan de slag met het werken in mergel. Iedereen is super enthousiast en er wordt werkelijk van alles gemaakt. Het varieert van letters, schildpadden, hartjes en bakjes tot dobbelstenen en huizen. Wat een creativiteit!

Ervaar de verschillen

Tussen het werken met mergel door, mogen de leerlingen en hun docenten proberen een stukje te frijnen, prikken en letterhakken. Op deze manier kunnen zij het verschil ervaren tussen de zachtere mergel en de hardsteen, waar menig steenhouwer zo verliefd op is.

Na vier uur lekker werken, komt er een einde aan de workshop. De docenten en leerlingen zijn enthousiast. Ook docente Corry is erg gecharmeerd van het geheel. Moe maar voldaan wordt de dag afgesloten en begint de terugreis naar huis.

Menu